Vergoeding EMDR-therapie 2025

EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) is een effectieve behandelmethode voor onder meer de verwerking van trauma’s. Maar dekt je zorgverzekering de kosten van deze therapie eigenlijk wel? Je leest het hier.

EMDR-therapie in het kort

  • EMDR is een therapie voor de verwerking van trauma’s en andere psychische klachten.
  • De basiszorgverzekering dekt EMDR-therapie als onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).
  • Aanvullende zorgverzekeringen kunnen dekking bieden voor EMDR bij klachten die buiten de basiszorgverzekering vallen.
  • Het eigen risico is van toepassing op behandelingen die vergoed worden vanuit de basiszorgverzekering.

Wat is EMDR-therapie?

EMDR-therapie is een behandelmethode die wordt ingezet bij mensen die last hebben van de gevolgen van trauma’s, zoals PTSS (posttraumatische stressstoornis). De therapie helpt om nare herinneringen te verwerken, waardoor de emotionele lading van het trauma vermindert.

Werking EMDR-therapie

EMDR-therapie werkt door het stimuleren van het natuurlijke verwerkingsproces van de hersenen. Tijdens een sessie wordt de patiënt gevraagd om zich te concentreren op een traumatische herinnering, terwijl hij of zij tegelijkertijd wordt afgeleid door externe stimuli, zoals vingerbewegingen van de therapeut of ritmische geluiden.

Deze combinatie van herbeleven en afleiding helpt de hersenen om de traumatische herinnering opnieuw te verwerken. Het proces wordt in meerdere sets herhaald tijdens de sessies, totdat de herinnering minder verstorend aanvoelt.

Voor wie is EMDR-therapie?

EMDR wordt voornamelijk gebruikt voor mensen die last hebben van psychische klachten als gevolg van trauma’s. Dit kunnen zowel recente als oude trauma’s zijn. Denk aan situaties zoals een ongeval, misbruik, geweld of oorlogservaringen. Naast PTSS wordt EMDR ook steeds vaker ingezet bij angststoornissen, depressie en andere emotionele problemen die zijn veroorzaakt door een nare ervaring.

Waar kun je EMDR-therapie krijgen?

EMDR-therapie wordt aangeboden door psychologen, psychotherapeuten en psychiaters die gespecialiseerd zijn in traumabehandeling. Veel van deze zorgverleners werken binnen de geestelijke gezondheidszorg (GGZ).

Ga je in behandeling bij een psycholoog of psychiater en heb je interesse in EMDR-therapie? Vraag dan vooraf of deze behandelmethode tot de mogelijkheden behoort. Ook kun je je huisarts vragen om je door te verwijzen naar een EMDR-aanbieder.

Dekking EMDR-therapie basiszorgverzekering

De basiszorgverzekering 2025 vergoedt EMDR-therapie als onderdeel van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), zolang er een officiële diagnose is gesteld. PTSS bijvoorbeeld, of een angststoornis waarbij EMDR binnen het behandelplan past. De therapie valt dan onder de specialistische of generalistische GGZ. Voordat je in aanmerking komt voor een vergoeding, moet je altijd eerst langs de huisarts voor een doorverwijzing.

Heeft je psycholoog of psychiater geen contract met je zorgverzekeraar? Dan moet je als verzekerde de rekening zelf bij de verzekeraar indienen. Bij een naturapolis wordt in dit geval ongeveer 75% van het gecontracteerde of marktconforme tarief vergoed. Bij een restitutiepolis wordt meestal 100% vergoed en met een combinatiepolis krijg je het deel vergoed dat in de polis is vastgesteld.

Dekking EMDR-therapie aanvullende zorgverzekering

Niet alle klachten die met EMDR kunnen worden behandeld, vallen onder de basiszorgverzekering. Voldoe je niet aan de voorwaarden om een vergoeding vanuit de basiszorgverzekering te krijgen? Gelukkig bieden veel zorgverzekeraars ook aanvullende zorgverzekeringen aan, waardoor alternatieve geneeswijzen zoals EMDR worden vergoed.

De precieze vergoeding verschilt per verzekeraar, dus het is aan te raden om je polisvoorwaarden goed te controleren of contact op te nemen met je zorgverzekeraar.

Beroepsverenigingen EMDR-therapeuten

Om een vergoeding van je zorgverzekering 2025 te krijgen, moet je EMDR-therapeut zijn aangesloten bij een door de zorgverzekeraar erkende beroepsvereniging. Denk bijvoorbeeld aan het Nederlands Verbond voor Psychologen, Psychotherapeuten en Agogen (NVPA), de Nederlandse Federatie Gezondheidszorg (NFG), de Nederlandse beroepsvereniging voor hypnotherapeuten (NBVH) en de Vereniging van Integraal Therapeuten (VIT).

Wil je financiële tegenvallers voorkomen? Controleer dan voordat je een afspraak maakt of jouw therapeut bij de juiste verenigingen is aangesloten. Meestal vind je de beroepsverenigingen op de website van de therapeut.

Eigen risico

EMDR-therapie valt onder het eigen risico van 2025 als het vergoed wordt vanuit de basiszorgverzekering. Dit betekent dat je eerst je eigen risico zelf moet betalen, voordat de verzekering de kosten dekt. Het eigen risico geldt niet voor kinderen onder de 18 jaar en ook niet voor zorg die vergoed wordt vanuit een aanvullende zorgverzekering. Behandelingen en doorverwijzingsgesprekken bij de huisarts en praktijkondersteuner (POH-GGZ) vallen ook buiten het eigen risico.

Zorgverzekering vergelijken

Op zoek naar een goede zorgverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je kiezen. Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de voordeligste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman Expert zorgverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert zorgverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jeremy Broekman schadeverzekeringsexpert bij Overstappen.nl. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, zorgverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Vergelijk en bespaar op je zorgverzekering

  • Vergelijk alle 59 zorgverzekeringen
  • Unieke kortingen tot 20%
  • 15 jaar onafhankelijk vergelijken
Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Jong en oud
Zorgverzekering 31-12-2024

63% van overstappers kiest voor zorgverzekering met goedkoopste premie

Overstappen.nl zocht uit hoe vaak jongeren en ouderen overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering in 2025.

tandartsstoel met aparratuur
Pers 19-12-2024

Consumenten met tandartsverzekering betalen vaak zelf de rekening

De tandartsverzekering blijft een sigaar uit eigen doos. De premie die consumenten jaarlijks betalen voor de tandartsverzekering komt vaak in de buurt van de maximale vergoeding. Dat blijkt uit onderzoek van zorgvergelijker Overstappen.nl, waarin de aanvullende tandartsdekkingen uit 2025 zijn onderzocht om te berekenen welk deel consumenten zelf betalen.

schoenen en halters zorg
Pers 12-12-2024

Ruim 1 op 4 van de Nederlanders weet niet of zorgverlener onder contract staat bij verzekeraar

Ruim 1 op de 4 Nederlanders (27,7%) weet niet of de zorgverleners die zij bezoeken gecontracteerd zijn. Onduidelijkheid over contractering kan ingrijpende financiële gevolgen hebben.

Inflatie
Zorgverzekering 10-12-2024

Betaalbare zorg in gevaar: zorgpremies 32% duurder in vijf jaar, inflatie slechts 25%

Overstappen.nl zocht uit hoeveel de inflatie verschilt van de gemiddelde zorgpremie en de goedkoopste zorgpremie in de afgelopen vijf jaar.

Spijt van zorgverzekering
Zorgverzekering 03-12-2024

15% van de Nederlanders heeft spijt van de gekozen zorgverzekering

Overstappen.nl zocht uit hoeveel Nederlanders spijt hebben van hun gekozen zorgverzekering en welke reden zij hiervoor hebben.

Euro's
Zorgverzekering 19-11-2024

Verhogen eigen risico in 2025 levert tot € 264,- korting op jaarbasis op

Overstappen.nl zocht uit hoeveel geld consumenten gemiddeld en in het totaal kunnen besparen op hun zorgpremie bij het verhogen van het eigen risico naar € 885,-.

Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.