Vergoeding Medische hulp buitenland verzekering

In Nederland gaan we met zijn allen 4.458.000 keer per jaar op vakantie naar het buitenland. Op vakantie kun je onverwachts ziek worden of een ongeluk krijgen. Als je spoedeisende hulp nodig hebt in het buitenland wordt dit vergoed door de basisverzekering. Wanneer de ziekenhuiskosten echter hoger zijn dan in Nederland moet je zelf een bijdrage leveren. Het kan daarom verstandig zijn om een aanvullende verzekering af te sluiten als je op vakantie gaat.

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Welke medische hulp krijg je?
Europese Medische Verzekeringspas (EHIC)
Verschil tussen spoedeisende en niet-spoedeisende hulp
Aanvullende zorgverzekering
Reisverzekering
Reisverzekering of aanvullende verzekering?
Voorwaarden vergoeding
Is een verwijsbrief van de huisarts nodig?
Wat als ik ga werken in het buitenland?
Vergoeding medische hulp buitenland verzekering

Welke medische hulp krijg je?

Als je in het buitenland in een ziekenhuis terechtkomt en spoedeisende hulp nodig hebt, krijg je de kosten vergoed vanuit de basisverzekering tot de Nederlandse marktconforme prijs. Dit betekent dat je de kosten krijgt vergoed die je in Nederland kwijt zou zijn voor diezelfde zorg. In sommige landen zijn de prijzen voor de zorg een stuk hoger dan in Nederland, zo betaal  je in Canada, Amerika of Zwitserland voor dezelfde behandeling al snel het dubbele. Ook liggen de prijzen in privéklinieken vaak hoger dan de Nederlandse ziekenhuis bedragen.

Europese Medische Verzekeringspas (EHIC)

Als je op reis gaat is het handig om altijd een Europese Medische Verzekeringspas (EHIC) bij je te hebben. Met deze pas krijg je overal in Europa spoedeisende medische hulp zonder dat je dat zelf hoeft voor te schieten. Daarnaast wordt het aangeraden om altijd je zorgpas mee te nemen.

ambulanceVerschil tussen spoedeisende en niet-spoedeisende hulp

Spoedeisende hulp is hulp die niet langer uitgesteld kan worden. Bij niet-spoedeisende hulp kun je denken aan ziek worden of het krijgen van klachten. Als het medisch verantwoord is om de behandeling van de ziekte of de klachten uit te stellen, is het niet-spoedeisend. Er wordt ook wel eens gekozen om een behandeling in het buitenland uit te laten voeren, omdat er in Nederland een lange wachtrij is voor die behandeling. Dit is geplande zorg en valt niet onder de spoedeisende hulp. Niet-spoedeisende hulp wordt in sommige gevallen deels vergoed door de basisverzekering, maar er is vaak toestemming nodig van de zorgverzekeraar en er worden strengere voorwaarden gesteld aan de vergoeding.

Aanvullende zorgverzekering

Om te voorkomen dat je een deel van de zorgkosten in het buitenland zelf moet betalen kun je je voor extra geneeskundige zorg in het buitenland verzekeren met een aanvullende zorgverzekering. De aanvullende zorgverzekeringen voor medische hulp in het buitenland vergoeden niet allemaal hetzelfde. Met bijna alle aanvullende verzekeringen ben je verzekerd voor spoedeisende hulp die langduriger of duurder is dan het in Nederland zou zijn. Sommige verzekeringen bieden echter nog andere vergoedingen aan, onder andere:

Reisverzekering

Als je op vakantie of op reis gaat kan het verstandig zijn om een reisverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd voor diefstal, schade en verlies, maar je kunt je hiermee ook verzekeren voor extra geneeskundige dekking in het buitenland.  Je kunt meestal kiezen of je Europadekking of Werelddekking wilt. Als je kiest voor Europadekking ben je verzekerd in Europa en vaak ook voor landen aangrenzend aan Europa en populaire vakantiebestemmingen zoals Egypte, Marokko en Tunesië. De exacte dekking kan per reisverzekering verschillen, dit kun je het best checken voordat je op vakantie gaat. Met een reisverzekering met Werelddekking ben je in alle landen van de wereld verzekerd. Bij beide soorten dekking geldt wel dat er niets wordt vergoed voor landen met een negatief reisadvies.

Reisverzekering of aanvullende zorgverzekering?

Extra dekking voor medische hulp in het buitenland kun je dus verzekeren met een reisverzekering of een aanvullende zorgverzekering. Het voordeel van een reisverzekering is dat je deze ieder moment van het jaar kunt afsluiten en soms zelfs voor een bepaalde periode. Een aanvullende zorgverzekering sluit je af aan het einde van het jaar en is dus minder flexibel, wel ligt de premie van een aanvullende verzekering meestal iets lager dan die van een reisverzekering. Als je besluit om zowel een een aanvullende zorgverzekering als een reisverzekering met extra geneeskundige zorg in het buitenland af te sluiten, controleer dan goed of je niet twee keer dezelfde kosten verzekert. Als je beide verzekeringen hebt, dan geldt dat de kosten als eerst worden verhaald op de zorgverzekering. De kosten die niet vergoed worden door de zorgverzekering kun je vervolgens bij je reisverzekering terugvragen.

Voorwaarden vergoeding

Zorgverzekeraars stellen enkele voorwaarden aan het vergoeden van medische kosten in het buitenland. Zo worden ongelukken die voortkomen uit extreme of gevaarlijke sporten meestal niet volledig vergoed. Deze worden namelijk gezien als ‘medische kosten die voortkomen uit risicovolle activiteiten’. Wintersporten valt ook onder de categorie risicovolle sporten. Bij een reisverzekering kun je meestal voor extra clausules kiezen die deze risico’s wel dekken, zoals vervoer met een helikopter of banaan. Een ander punt dat kan wisselen per zorgverzekering is de hoogte van de vergoeding. In veel gevallen dekt de aanvullende verzekering 100% van de kosten, maar sommige aanvullende verzekeringen dekken maar twee of drie keer het Nederlandse marktconforme tarief. Het kan zijn dat je in dit geval nog steeds een deel van de kosten zelf moet betalen.

medisch dossierIs een verwijsbrief van de huisarts nodig?

Aangezien je in het buitenland zit, is het lastig om een verwijsbrief van je eigen huisarts te krijgen. Als je spoed-eisende hulp nodig hebt kun je daarom het beste contact opnemen met de alarmcentrale van je zorgverzekeraar. Veel zorgverzekeraars hebben deze alarmlijn en kunnen je op deze manier het beste helpen. Het is handig om dit nummer op te zoeken voordat je op reis gaat en deze altijd bij je te hebben.

Wat als ik ga werken in het buitenland?

Op het moment dat je gaat werken en geld gaat verdienen in het buitenland vervalt je Nederlandse zorgverzekering. Je hebt dan geen recht meer op de vergoedingen uit de basisverzekering of de aanvullende verzekering. Je moet in dit geval zo snel mogelijk een verzekering afsluiten in het land waar je werkt. Als je stage loopt of studeert in het buitenland blijf je meestal in Nederland verzekerd. Verder blijf je in Nederland verzekerd als je minder verdient dan wordt gezien als betaald werk, als je korter dan een jaar weg bent en als je jonger bent dan 30 jaar. Ben je student en ga je tijdelijk naar het buitenland voor een stage? Lees onderaan dit artikel meer over (tijdelijk) verzekeren in het buitenland.

Vergoeding medische hulp buitenland verzekering

Spoedeisende medische hulp die je nodig hebt in het buitenland wordt vergoed vanuit de basisverzekering conform de Nederlandse tarieven. Hou er rekening mee dat bij vergoeding vanuit de basisverzekering altijd eerst het eigen risico komt kijken. Het eerste deel van de kosten betaal je zelf in de vorm van het eigen risico, alle kosten hierboven worden vergoed door de basisverzekering. Ga je op vakantie en wil je er zeker van zijn dat je geen onverwachte kosten krijgt mocht er iets gebeuren, dan is het verstandig om uit te zoeken welke zorgverzekering de medische kosten dekt die jij belangrijk vindt. Met onze zorgvergelijker kun je checken welke zorgverzekeraar de beste vergoeding medische hulp buitenland heeft, zodat je deze op tijd kunt afsluiten.

Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.