Vergoeding Pessarium verzekering

Een pessarium is met name bekend als anticonceptiemiddel. Daarnaast bestaat er ook een (steun)pessarium dat kan helpen bij een verzakking. Sinds januari 2011 worden anticonceptiemiddelen alleen nog maar voor vrouwen van 21 jaar of jonger vergoed vanuit de basisverzekering. Ben je ouder dan 21 jaar? Dan is het bij een aantal zorgverzekeringen mogelijk om je aanvullend te verzekeren om een pessarium vergoeding te ontvangen.

Vergelijk zorgverzekeringen

Soorten pessaria

Een pessarium is een kapje, ook wel ring genoemd, dat je in je vagina aanbrengt voordat je gaat vrijen. Een pessarium kan verschillen in vorm, grootte en materiaal. De vorm kan rond, ovaal of kubusvormig zijn of de vorm van een halve maan hebben. Sommige pessaria zijn helemaal dicht en sommige pessaria hebben een gat in het midden. De grootte varieert van enkele tot meer dan tien centimeters. Het anticonceptiemiddel is meestal gemaakt van silicone, maar kan ook van rubber of van iets harder kunststof zijn.

Pessarium aanmeten

Welk soort pessarium voor jou het beste is, wordt door je huisarts bepaald. Via een inwendig onderzoek meet je huisarts het pessarium voorbehoedsmiddel aan. Hierbij schat de huisarts in hoe groot de ring moet zijn.

Vergoeding Pessarium verzekering

Pessarium inbrengen en hoe werkt het?

Voordat je gaat vrijen, plaats je het kapje over de baarmoederhals in je vagina. In en op het kapje smeer je een zaaddodend middel. Doordat sperma door het kapje wordt tegengehouden of door het aangebrachte middel alsnog wordt gedood, kunnen zaadcellen de baarmoeder niet levend bereiken. Na de geslachtsgemeenschap laat je het kapje zitten om het zaaddodende middel de levende zaadcellen te laten doden.

Je kunt het pessarium na verwijdering schoonspoelen en opnieuw gebruiken. Vraag bij je huisarts na hoe lang van te voren je het pessarium het beste in kunt brengen en hoe lang je de ring het beste kunt laten zitten na het vrijen. Check regelmatig of het pessarium niet beschadigt is en ga bij je huisarts na of het pessarium nog goed past.

Kernpunten

Het gebruik van een pessarium als voorbehoedsmiddel kent verschillende eigenschappen:

  • Je hoeft alleen voordat je gaat vrijen aan anticonceptie te denken (en niet dagelijks zoals bijvoorbeeld met de pil)
  • Het heeft geen invloed op je menstruatiecyclus
  • Het kent weinig tot geen bijwerkingen
  • Het pessarium moet na geslachtsgemeenschap enige tijd blijven zitten
  • Het beschermt niet tegen ziektes aan geslachtsdelen/soa’s
  • De huisarts dient het pessarium door middel van inwendig onderzoek aan te meten

Vergoeding pessarium verzekering

Door de kosten te berekenen die je jaarlijks kwijt zult zijn voor het pessarium, kun je afwegen of de maandelijkse premie die je voor een aanvullende verzekering voor anticonceptie dient te betalen tegen deze kosten op weegt. Via onze zorgvergelijker, vergelijk je gemakkelijk de premies en dekkingen van de aanvullende zorgverzekeringen. Check in de polisvoorwaarden van jouw zorgverzekeraar of er een vergoeding voor pessaria wordt uitgekeerd.

Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.