Vergoeding Plastische chirurgie verzekering

Bij plastische chirurgie denk je vaak aan Hollywoodsterren en de daarbij behorende facelifts en borstvergrotingen. Plastische chirurgie is natuurlijk veel breder dan dat. Denk aan de correctie van een hazenlip of flaporen. Of de reconstructie van borsten na een borstkankeroperatie. In sommige gevallen kun je een ingreep door de plastische chirurg vergoed krijgen van de verzekering. Bij medische noodzaak vindt vergoeding uit de basisverzekering plaats.

Vergelijk zorgverzekeringen

Alle zorgverzekeringen vergelijken

Om zeker te weten dat jouw zorgverzekering aansluit bij jouw situatie én dat je hiervoor niet te veel betaalt, kun je het beste alle zorgverzekeringen met elkaar vergelijken. Dat gaat heel makkelijk met onze vergelijker. Vul je gegevens in, gebruik de filters en zie precies hoeveel je betaalt.

Wat is plastische chirurgie?

Plastisch betekent onder meer “aanschouwelijk, duidelijk beeldend”. Onder plastische chirurgie vallen dus de chirurgische ingrepen die als voornaamste doel hebben het herstellen of verfraaien van het uiterlijk. De achterliggende reden kan esthetisch of functioneel zijn. Het ene hoeft het andere natuurlijk niet uit te sluiten. Denk aan een ooglidcorrectie. Deze kan bijvoorbeeld nodig zijn omdat de oogleden het zicht belemmeren. Correctie van de oogleden kan dan als bijkomend voordeel hebben dat het de uiterlijk verfraait en verjongt.

Waar kan ik een cosmetische ingreep laten doen?

De cosmetische ingreep wordt uitgevoerd door een plastische chirurg. Deze volgt eerst een 6-jarige opleiding tot arts. Als deze opleiding met goed gevolg is afgerond volgt de opleiding tot algemene chirurg van twee jaar en een specialisatie naar plastische chirurg van vier jaar. De chirurg kan werkzaam zijn bij een ziekenhuis en maakt dan deel uit van de afdeling plastische chirurgie. Ook zijn er cosmetische klinieken waar ingrepen door plastische chirurgen worden uitgevoerd zoals bijvoorbeeld BergmanClinics. Check voordat je een afspraak maakt bij een cosmetische kliniek of ziekenhuis eerst of de chirurg lid is van de NVPC (Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie) en NVEPC (Nederlandse Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie) is. De NVPC visiteert regelmatig plastische chirurgen om de kwaliteit te waarborgen. Check ook of de plastische chirurg in het BIG-register staat. Ga je naar een kliniek? Bekijk of de kliniek een ZKN Keurmerk heeft.

De (bijkomende) kosten
van een cosmetische ingreep

De kosten rondom een cosmetische ingreep kunnen hoger uitvallen dan verwacht. Je betaalt namelijk niet alleen de kosten van de ingreep. Consults met de plastische chirurg, medicijnen en een eventueel verblijf in het ziekenhuis of kliniek kunnen ook in rekening worden gebracht. Wees hiervan op de hoogte en probeer duidelijke afspraken te maken over de kosten. Zo kom je niet voor dure verrassingen te staan.

Je overweegt plastische chirurgie?

De NVPC (Nederlandse Vereniging van Plastische Chirurgen) adviseert vijf gouden regels of stappen voordat je kiest voor plastische chirurgie. Het wordt aanbevolen goed de tijd te nemen voordat je deze grote stap maakt.

  1. Bedenk goed welke verandering je wilt zien. Wat is de verwachting? Doe goed onderzoek naar het onderwerp. Bespreek met je chirurg de verwachting en in hoeverre deze realistisch is.
  2. Beoordeel waar en door wie je je wilt laten opereren. Probeer zoveel mogelijk over de chirurg te weten te komen. Kijk bij de NVPC en NVEPC. De chirurg moet in het BIG-register met de juiste kwalificatie staan. Kijk of de kliniek een ZKN Keurmerk heeft.
  3. Bespreek je wensen en verwachtingen met de chirurg. Hoe verloopt de ingreep precies? Wat is de herstelperiode? Zijn er mogelijke complicaties? En zijn er alternatieven voor de ingreep?
  4. Bezin. Plastische chirurgie is een grote en (soms) definitieve stap die niet te lichtvoetig moet worden genomen. Neem na het gesprek met de chirurg voldoende tijd om te bezinnen of een chirurgische ingreep voor jou de beste oplossing is.
  5. Bewust kiezen. Onderzoek wat precies bij de kosten is inbegrepen. Krijg je nazorg? Wat gebeurt er bij een complicatie? Wat gebeurt er als de ingreep anders uitpakt dan verwacht of afgesproken?

Wordt plastische chirurgie vergoed?

Bij bepaalde medische indicaties kan plastische chirurgie vanuit de basisverzekering worden vergoed. Een ingreep zal niet worden vergoed als deze puur van een cosmetische aard is. Er moet echt sprake zijn van een medische noodzaak. De volgende gevallen kunnen als medisch noodzakelijk worden beschouwd:

  • De lichamelijke afwijking of klacht beperkt je ernstig in je functioneren (dagelijks leven of werk).
  • Aangeboren afwijkingen. Spleet in de lip (hazenlip), de kaak, de gehemelte en verslapte of verlamde oogleden.
  • De afwijking is het gevolg van een ziekte, ongeval of geneeskundige behandeling (denk hier bijvoorbeeld aan een borstreconstructie na een borstkankeroperatie).
  • Afwijkende botten in het gezicht.
  • Buikwandcorrecties in bepaalde gevallen.
  • Woekeringen van de bloedvaten, lymfevaten of bindweefsel.
  • Geboortevlekken (wijnvlekken bijvoorbeeld).
  • Afwijking van de urinewegen of geslachtsorganen.
  • Correctie van de uiterlijke geslachtskenmerken bij transseksualiteit.

Heb je een verwijzing nodig?

Om plastische chirurgie vergoed te krijgen is een schriftelijke verwijzing van de huisarts of medische specialist nodig. Deze kan onderzoeken of de ingreep als een medische noodzakelijkheid kan worden beschouwd. Het is ook verstandig contact op te nemen met je zorgverzekeraar. De zorgverzekeraar kan namelijk als eis stellen dat de ingreep eerst door hen moet worden goedgekeurd.

Welke cosmetische ingrepen
vallen niet onder de basisverzekering?

Wil je om puur esthetische redenen een cosmetische ingreep laten doen? Dit krijg je dan niet vanuit de basisverzekering vergoed. De volgende ingrepen worden niet vanuit de basisverzekering vergoed (in sommige gevallen wel vanuit de aanvullende verzekering):

  • Borstvergroting
  • Verwijderen van borstprothese (zonder medische noodzaak)
  • Liposuctie (behalve bij verminking of functiebeperking)
  • Ooglidcorrectie (zonder medische noodzaak)
  • Besnijdenis
  • Sterilisatie (of het terudraaien daarvan)
  • Correcties van het gezicht, neus of mond
  • Flapoorcorrectie

Neem contact op met je zorgverzekeraar voor meer informatie over welke vormen van plastische chirurgie vanuit de basisverzekering worden vergoed.

Plastische chirurgie
vanuit de aanvullende zorgverzekering

Sommige verzekeraars bieden een vergoeding van plastische chirurgie aan vanuit hun aanvullende zorgverzekering. Per verzekeraar en polis zijn er grote verschillen. De zorgverzekeraar mag zelf de polisvoorwaarden voor plastische chirurgie bepalen. De volgende ingrepen worden in sommige gevallen vergoed:

  • Borstvergroting of borstverkleining (bij een medische reden)
  • Flapoorcorrectie
  • Ingrepen ter voorkoming van snurken
  • Ooglidcorrectie
  • Besnijdenis (als medisch noodzakelijk)

De zorgverzekeraar stelt vaak als voorwaarde voor vergoeding van een cosmetische ingreep dat er eerst toestemming moet worden gevraagd. Een medisch adviseur van de zorgverzekeraar beoordeelt in hoeverre de aanvraag van een medische of cosmetische aard is. Deze beoordeling bepaalt in hoeverre de ingreep wordt vergoed. De plastische chirurg kan argumenten aandragen die de medische noodzaak onderstrepen. Bekijk goed de eigen polisvoorwaarden en neem indien nodig contact op met de zorgverzekeraar voor meer informatie.

Valt plastische chirurgie
onder het eigen risico of de eigen bijdrage?

Als de plastische chirurgie vanuit je basisverzekering wordt vergoed, betaal je het wettelijke eigen risico. Alle kosten boven het eigen risico worden volledig vergoed door de basisverzekering. Lees hier wat het eigen risico precies inhoudt.

Wordt de plastische chirurgie
vanuit de aanvullende verzekering vergoed?

Dan is er geen sprake van een eigen risico. Dit is nooit het geval bij aanvullende zorgverzekeringen. Wel is het mogelijk dat er een eigen bijdrage moet worden betaald. De zorgverzekeraar kan bijvoorbeeld bepalen dat een maximumbedrag of percentage van de kosten wordt betaald. De rest van de kosten moet je dan zelf betalen.

Vergelijk zorgverzekeringen 2022

Wil je je laten verzekeren voor een ingreep bij de plastische chirurg? Onderzoek of je dit vergoed kan krijgen uit de basis- of aanvullende verzekeringen. Maak gebruik van de zorgvergelijker. Tijdens het vergelijken van zorgverzekeringen kun je aanvinken welke aanvullende verzekeringen je in het pakket wilt hebben.

Vergelijk zorgverzekeringen
Overstappen.nl klantenserviceteam

Service & contact

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.