Vergoeding psychotherapie verzekering 2025
Voor psychotherapie kun je een vergoeding krijgen vanuit de basisverzekering. Psychotherapie helpt mensen met psychische of psychosomatische aandoeningen, problemen en stoornissen.
Psychotherapie vergoeding in het kort:
- Psychotherapie helpt bij psychische klachten zoals angst, depressie of trauma.
- De basisverzekering vergoedt psychotherapie, mits er een verwijzing van de huisarts is en je naar een erkende therapeut gaat.
- Er geldt geen eigen bijdrage, maar je betaalt wel het eigen risico.
- Een aanvullende verzekering kan meer kosten dekken, bijvoorbeeld als de behandelingen langer duren.
Wat is psychotherapie?
Psychotherapie is een vorm van therapie waarbij je met een psycholoog of therapeut in gesprek gaat om problemen en klachten beter te begrijpen en te behandelen. Deze klachten kunnen te maken hebben met angst, depressie, stress, trauma, relatieproblemen of andere psychische problemen. Door middel van gesprekken en verschillende technieken helpt een psychotherapeut je om inzicht te krijgen in je gevoelens, gedachten en gedrag. Het doel? Je beter te laten voelen en je te helpen om moeilijke situaties in het leven aan te pakken.
Soorten psychotherapie
Er bestaan verschillende soorten psychotherapie, elk met een andere benadering. Hier zijn de meest bekende vormen:
- Cognitieve gedragstherapie (CGT): richt zich op het veranderen van negatieve gedachten en gedragspatronen.
- Psychoanalytische therapie: gaat dieper in op onbewuste drijfveren en onverwerkte ervaringen.
- Systeemtherapie: kijkt naar je relaties en de invloed hiervan op je klachten, bijvoorbeeld binnen gezinnen.
- EMDR-therapie: speciaal gericht op het verwerken van trauma’s.
Jouw therapeut kiest de methode die het beste aansluit bij jouw klachten en wensen.
Vergoeding psychotherapie
Psychotherapie wordt vergoed vanuit de basisverzekering. Wel moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Zo is een verwijzing van de huisarts noodzakelijk en de behandeling moet worden uitgevoerd door een erkende psychotherapeut. Daarnaast valt psychotherapie onder het eigen risico. Dat betekent dat je eerst het bedrag van je eigen risico moet betalen voordat je zorgverzekeraar de rest vergoedt.
Vergoeding alternatieve psychologische behandeling
Naast reguliere psychotherapie bestaan er ook verschillende alternatieve behandelwijzen voor psychische klachten. Deze alternatieve therapieën worden vaak niet vergoed vanuit de basisverzekering, maar wel vanuit een aanvullende verzekering.
Zorgverzekering vergelijken
Als je psychotherapie nodig hebt of verwacht nodig te hebben, is het verstandig om verschillende zorgverzekeringen te vergelijken. Sommige verzekeringen bieden betere dekking vanuit aanvullende pakketten, vooral als je langdurige therapie nodig hebt of een alternatieve behandeling wil volgen. In onze zorgvergelijker krijg je een handig overzicht van de verschillende verzekeraars.
Psychotherapie vergoedingen
Wil je weten welke zorgverzekering de beste dekking biedt voor psychotherapie? Bekijk hieronder een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekeraar.
Vergelijk en bespaar op je zorgverzekering
- Vergelijk alle 59 zorgverzekeringen
- Unieke kortingen tot 20%
- 15 jaar onafhankelijk vergelijken
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Consumenten met tandartsverzekering betalen vaak zelf de rekening
De tandartsverzekering blijft een sigaar uit eigen doos. De premie die consumenten jaarlijks betalen voor de tandartsverzekering komt vaak in de buurt van de maximale vergoeding. Dat blijkt uit onderzoek van zorgvergelijker Overstappen.nl, waarin de aanvullende tandartsdekkingen uit 2025 zijn onderzocht om te berekenen welk deel consumenten zelf betalen.
Ruim 1 op 4 van de Nederlanders weet niet of zorgverlener onder contract staat bij verzekeraar
Ruim 1 op de 4 Nederlanders (27,7%) weet niet of de zorgverleners die zij bezoeken gecontracteerd zijn. Onduidelijkheid over contractering kan ingrijpende financiële gevolgen hebben.
Betaalbare zorg in gevaar: zorgpremies 32% duurder in vijf jaar, inflatie slechts 25%
Overstappen.nl zocht uit hoeveel de inflatie verschilt van de gemiddelde zorgpremie en de goedkoopste zorgpremie in de afgelopen vijf jaar.
15% van de Nederlanders heeft spijt van de gekozen zorgverzekering
Overstappen.nl zocht uit hoeveel Nederlanders spijt hebben van hun gekozen zorgverzekering en welke reden zij hiervoor hebben.
Verhogen eigen risico in 2025 levert tot € 264,- korting op jaarbasis op
Overstappen.nl zocht uit hoeveel geld consumenten gemiddeld en in het totaal kunnen besparen op hun zorgpremie bij het verhogen van het eigen risico naar € 885,-.
Consument betaalt meer voor minder keuzevrijheid
De vrije zorgkeuze neemt af. Zo zijn het aantal restitutiepolissen is de afgelopen jaren sterk gedaald: in 2024 waren er nog drie. In 2025 verdwijnt de restitutiepolis helemaal.