63% van overstappers kiest voor zorgverzekering met goedkoopste premie
Overstappen.nl zocht uit hoe vaak jongeren en ouderen overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering in 2025.
Herstel je van een ongeluk of operatie? Dan heb je waarschijnlijk met een revalidatietraject te maken, want goede zorg is essentieel voor een optimaal herstel. Vergoedt je zorgverzekering de kosten? Je leest het hier.
Revalidatie is vooral gericht op het herstellen van lichamelijke functies na een operatie, ongeluk of ernstige ziekte. Het doel is om patiënten fysiek sterker en mobieler te maken, zodat ze dagelijkse activiteiten weer zelfstandig kunnen uitvoeren. Onder revalidatie vallen verschillende soorten behandelingen, waaronder:
Het revalidatieproces wordt volledig afgestemd op de specifieke lichamelijke en soms psychische behoeften van de patiënt. De lengte van het traject verschilt dan ook flink. Sommige patiënten zijn na een paar weken klaar, terwijl anderen maandenlang intensief bezig zijn.
Revalidatie kan zowel thuis als in een revalidatiekliniek plaatsvinden. Thuis revalideren is geschikt voor lichtere zorg, na bijvoorbeeld een operatie of blessure. Patiënten voeren zelfstandig oefeningen uit, vaak onder begeleiding van een fysiotherapeut. Soms wordt in dit geval gebruikgemaakt van deeltijd- of dagbehandelingen in een revalidatiekliniek.
Revalideren in een kliniek is nodig voor intensieve zorg, na bijvoorbeeld een zwaar ongeluk of ingrijpende operatie. In de kliniek krijg je dagelijks begeleiding en toegang tot gespecialiseerde apparatuur, wat je herstel kan versnellen. Door de intensieve zorg en het verblijf in de nachten pakt de revalidatie in een kliniek uiteraard een stuk duurder uit.
Revalidatiezorg wordt vergoed vanuit de basiszorgverzekering 2025 als deze noodzakelijk is om een handicap te voorkomen, verminderen of overwinnen. Om een vergoeding te krijgen, heb je een indicatie en verwijzing nodig van een revalidatiearts.
Er bestaan verschillende soorten revalidatie. Denk aan geriatrische revalidatiezorg (voor ouderen), oncologische revalidatiezorg, longrevalidatie, neurologische revalidatie, hartrevalidatie en meer.
Zolang door de arts is vastgesteld dat specialistische revalidatie nodig is naast bijvoorbeeld fysiotherapie en psychologische hulp, worden de kosten meestal gedekt. Wel kunnen er voorwaarden of uitzonderingen gelden, en ben je beperkt tot de zorginstellingen waarmee je zorgverzekeraar een contract heeft. Kies je voor een andere instelling, dan kan het zijn dat je de kosten niet (volledig) vergoed krijgt.
Vanaf 2025 wordt geriatrische revalidatie uitgebreider vergoed door de basiszorgverzekering. De voormalige eis dat je eerst een ziekenhuisopname moet hebben gehad, komt te vervallen. Je kunt direct thuis beginnen met revalideren. Wel moet een specialist ouderengeneeskunde eerst bepalen welke vorm van revalidatie het beste bij jouw situatie past.
Omdat revalidatiezorg wordt vergoed door de basisverzekering, is het eigen risico 2025 van toepassing. Dit betekent dat je in de eerste €385,- aan zorgkosten zelf moet betalen voordat de verzekering een bedrag vergoed.
Op zoek naar een goede zorgverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je kiezen. Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de voordeligste opties voor je op een rij.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Overstappen.nl zocht uit hoe vaak jongeren en ouderen overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering in 2025.
De tandartsverzekering blijft een sigaar uit eigen doos. De premie die consumenten jaarlijks betalen voor de tandartsverzekering komt vaak in de buurt van de maximale vergoeding. Dat blijkt uit onderzoek van zorgvergelijker Overstappen.nl, waarin de aanvullende tandartsdekkingen uit 2025 zijn onderzocht om te berekenen welk deel consumenten zelf betalen.
Ruim 1 op de 4 Nederlanders (27,7%) weet niet of de zorgverleners die zij bezoeken gecontracteerd zijn. Onduidelijkheid over contractering kan ingrijpende financiële gevolgen hebben.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel de inflatie verschilt van de gemiddelde zorgpremie en de goedkoopste zorgpremie in de afgelopen vijf jaar.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel Nederlanders spijt hebben van hun gekozen zorgverzekering en welke reden zij hiervoor hebben.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel geld consumenten gemiddeld en in het totaal kunnen besparen op hun zorgpremie bij het verhogen van het eigen risico naar € 885,-.
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.