63% van overstappers kiest voor zorgverzekering met goedkoopste premie
Overstappen.nl zocht uit hoe vaak jongeren en ouderen overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering in 2025.
Wil je graag een kindje krijgen maar lukt het helaas niet om zwanger te worden? Dan kan een vruchtbaarheidsbehandeling helpen. Maar welke behandelingen worden eigenlijk door je zorgverzekeraar vergoed? Je leest het hier.
Vruchtbaarheidsbehandelingen zijn medische ingrepen die kunnen helpen om zwanger te worden. Ze worden toegepast wanneer er sprake is van vruchtbaarheidsproblemen bij één van de partners. De behandelingen variëren van bijvoorbeeld medicatie tot intensievere technieken zoals in-vitrofertilisatie (IVF).
Er wordt in Nederland een flinke lijst aan vruchtbaarheidsbehandelingen toegepast, zoals:
Welke behandeling wordt gekozen, hangt af van de specifieke oorzaak van de vruchtbaarheidsproblemen, de gezondheid van beide partners en het advies van de arts.
Vruchtbaarheidsbehandelingen worden uitgevoerd in ziekenhuizen en gespecialiseerde vruchtbaarheidsklinieken. De meeste behandelingen, zoals IVF en ICSI, worden aangeboden in centra met een expertise in reproductieve geneeskunde. Ook zijn er zelfstandige klinieken waar je voor deze behandelingen terecht kunt. Vaak heb je hiervoor een verwijzing van je huisarts of specialist nodig.
Wanneer de huisarts vermoedt dat er sprake is van vruchtbaarheidsproblemen, kan hij of zij je doorverwijzen naar een specialist, zoals een gynaecoloog of uroloog. Daar wordt een oriënterend fertiliteitsonderzoek (OFO) uitgevoerd om de oorzaak van de problemen te achterhalen. Dit onderzoek valt onder de basiszorgverzekering 2025 en wordt volledig vergoed.
Op basis van de uitkomsten van het OFO, kan de arts verschillende behandelingen voorstellen, zoals ovulatie-inductie (OI), In Vitro Fertilisatie (IVF) of Intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI). Deze worden doorgaans door de basiszorgverzekering vergoed.
Wel stellen zorgverzekeraars verschillende voorwaarden aan het vergoeden van de behandeling. Zo moet er sprake zijn van een medische reden voor de behandeling en geldt er een leeftijdsgrens. Controleer de polisvoorwaarden voor de vergoedingen die jij van je verzekeraar kunt verwachten.
Bij veel verzekeraars kun je als vrouw tot je 42e een vergoeding krijgen voor vruchtbaarheidsbehandelingen. Ben je ouder dan 42, dan kan het zijn dat de behandeling voor je eigen rekening is.
Niet alle vruchtbaarheidsbehandelingen worden volledig vergoed door de basiszorgverzekering. Voor behandelingen buiten het standaardpakket kun je daarom een aanvullende zorgverzekering afsluiten. Aanvullende zorgverzekeringen vergoeden bijvoorbeeld extra IVF- of ICSI-behandelingen die niet meer onder de basiszorgverzekering vallen.
De exacte dekking verschilt per verzekeraar, dus het maken van een zorgvuldige vergelijking is in dit geval de moeite waard.
Voor vruchtbaarheidsbehandelingen die worden vergoed vanuit de basiszorgverzekering, geldt in 2025 het eigen risico. Valt een behandeling onder de aanvullende zorgverzekering? Dan is het eigen risico niet van toepassing.
Op zoek naar een goede zorgverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je kiezen. Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de voordeligste opties voor je op een rij.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Overstappen.nl zocht uit hoe vaak jongeren en ouderen overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering in 2025.
De tandartsverzekering blijft een sigaar uit eigen doos. De premie die consumenten jaarlijks betalen voor de tandartsverzekering komt vaak in de buurt van de maximale vergoeding. Dat blijkt uit onderzoek van zorgvergelijker Overstappen.nl, waarin de aanvullende tandartsdekkingen uit 2025 zijn onderzocht om te berekenen welk deel consumenten zelf betalen.
Ruim 1 op de 4 Nederlanders (27,7%) weet niet of de zorgverleners die zij bezoeken gecontracteerd zijn. Onduidelijkheid over contractering kan ingrijpende financiële gevolgen hebben.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel de inflatie verschilt van de gemiddelde zorgpremie en de goedkoopste zorgpremie in de afgelopen vijf jaar.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel Nederlanders spijt hebben van hun gekozen zorgverzekering en welke reden zij hiervoor hebben.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel geld consumenten gemiddeld en in het totaal kunnen besparen op hun zorgpremie bij het verhogen van het eigen risico naar € 885,-.
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.