63% van overstappers kiest voor zorgverzekering met goedkoopste premie
Overstappen.nl zocht uit hoe vaak jongeren en ouderen overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering in 2025.
Als je zwanger bent, komt er veel op je af. Gelukkig zijn er veel vergoedingen vanuit de zorgverzekering voor zwangerschap en de bevalling. Dit kan variëren van kraamzorg tot bevallingen in het ziekenhuis. Lees hier meer.
Tijdens je zwangerschap krijg je te maken met verschillende zorgverleners en kosten. Gelukkig vallen veel van deze onder de basisverzekering. Wij zetten de belangrijkste zorg op een rij.
Consulten bij de verloskundige tijdens de zwangerschap worden volledig vergoed vanuit de basisverzekering. Dit geldt ook voor de echo’s die nodig zijn om de ontwikkeling van de baby te controleren.
Na de bevalling heb je recht op kraamzorg. Dit wordt deels vergoed door de basisverzekering, maar hier geldt wel een eigen bijdrage. De meeste aanvullende verzekeringen bieden een hogere dekking voor kraamzorg.
Een bevalling kan thuis, in het ziekenhuis of in een geboortecentrum plaatsvinden. Bij een bevalling in het ziekenhuis zonder medische noodzaak (dus als je zelf hiervoor kiest) betaal je vaak een eigen bijdrage. Is er wel een medische reden? Dan worden de kosten volledig vergoed vanuit de basisverzekering.
Veel zorg rondom zwangerschap en bevalling valt niet onder het eigen risico. Zo hoef je voor verloskundige hulp, kraamzorg en een bevalling met een medische indicatie geen eigen risico te betalen. Ook controle’s en echo’s tijdens je zwangerschap worden volledig vergoed.
Voor sommige vergoedingen moet je wel een eigen bijdrage betalen. Dit geldt bijvoorbeeld voor kraamzorg en poliklinische bevallingen zonder medische indicatie.
Met een aanvullende zorgverzekering wordt de zorg vergoed die niet vanuit de basisverzekering worden vergoed. Bijvoorbeeld wanneer je in het ziekenhuis wil bevallen zonder medische reden, of voor extra zaken zoals zwangerschapscursussen en lactatiekundige hulp. Sommige verzekeraars bieden ook een kraampakket aan via een aanvullende verzekering. Dit pakket bevat medische en hygiënische artikelen die handig zijn bij de thuisbevalling en in de kraamtijd. Ook wanneer je een vergoeding wilt voor de eigen bijdrage, kan een aanvullende verzekering uitkomst bieden.
Sommige vrouwen kiezen tijdens de zwangerschap voor alternatieve zorg, zoals acupunctuur of homeopathie, om bijvoorbeeld klachten zoals misselijkheid te verminderen. Deze zorg valt meestal niet onder de basisverzekering, maar kan wel worden vergoed vanuit een aanvullende verzekering voor alternatieve geneeswijzen. Kijk dit goed na in je polis.
Nadat je kindje geboren is, is het belangrijk om de baby binnen vier maanden in te schrijven bij je zorgverzekeraar of die van je partner. Zo voorkom je dat je zelf zorgkosten voor je kind moet betalen. Tot 18 jaar worden kinderen meeverzekerd met de polis van de ouders. Het is hierbij verstandig om de baby in te schrijven bij degene die het best verzekerd is. Je betaalt tot het 18e jaar geen extra premie of eigen risico.
Zorgverzekeringen verschillen sterk in de vergoedingen die zij bieden voor zwangerschap en bevallingen. Daarom is het belangrijk om je zorgverzekering goed te vergelijken als je zwanger bent of zwanger wilt worden. De basisverzekering dekt de belangrijkste kosten, maar voor extra’s zoals volledige vergoeding van de kraamzorg of alternatieve geneeswijzen kan een aanvullende verzekering zinvol zijn. Met onze zorgvergelijker kun je de beste optie vinden, zodat je verzekerd bent van de juiste zorg tijdens deze bijzondere periode.
Wil je weten welke zorgverzekering de beste dekking biedt voor zwangerschap en bevalling? Bekijk hieronder een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekeraar.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Overstappen.nl zocht uit hoe vaak jongeren en ouderen overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering in 2025.
De tandartsverzekering blijft een sigaar uit eigen doos. De premie die consumenten jaarlijks betalen voor de tandartsverzekering komt vaak in de buurt van de maximale vergoeding. Dat blijkt uit onderzoek van zorgvergelijker Overstappen.nl, waarin de aanvullende tandartsdekkingen uit 2025 zijn onderzocht om te berekenen welk deel consumenten zelf betalen.
Ruim 1 op de 4 Nederlanders (27,7%) weet niet of de zorgverleners die zij bezoeken gecontracteerd zijn. Onduidelijkheid over contractering kan ingrijpende financiële gevolgen hebben.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel de inflatie verschilt van de gemiddelde zorgpremie en de goedkoopste zorgpremie in de afgelopen vijf jaar.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel Nederlanders spijt hebben van hun gekozen zorgverzekering en welke reden zij hiervoor hebben.
Overstappen.nl zocht uit hoeveel geld consumenten gemiddeld en in het totaal kunnen besparen op hun zorgpremie bij het verhogen van het eigen risico naar € 885,-.
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.