Wat is een restitutiepolis?
Een restitutiepolis was een type basisverzekering waarbij je vrije zorgkeuze had. In 2025 kun je echter geen restitutiepolis meer kiezen, omdat verzekeraars deze niet meer aanbieden. De oude restitutiepolissen zijn omgezet naar combinatiepolissen.
Kan ik nog een restitutiepolis afsluiten in 2025?
Zowel a.s.r, Menzis als Aevitae stoppen in 2025 met het aanbieden van een restitutiepolis zorgverzekering. Er is dus geen zorgverzekeraar meer in Nederland waarbij het mogelijk is om een restitutiepolis af te sluiten. Verzekeraars hebben de restitutiepolissen van 2024 omgezet in een combinatiepolis voor 2025.
Ik heb op dit moment een restitutiepolis, wat nu?
In 2025 is een restitutiepolis geen optie meer, want deze polis wordt niet meer aangeboden door verzekeraars. Vind je vrije zorgkeuze belangrijk dan kun je nu het beste kiezen voor een combinatiepolis. Deze biedt nog steeds ruime zorgkeuze met gedeeltelijke vergoeding voor niet-gecontracteerde zorg. Maak je vooral gebruik van gecontracteerde zorg, dan is een natura– of budgetpolis wellicht een voordeligere optie. Met behulp van onze vergelijker krijg je een handig overzicht te zien van de verschillende opties, zodat je gemakkelijk een keuze maakt.
Wat was een restitutiepolis zorgverzekering?
De restitutiepolis is een type basisverzekering waarbij de kosten van zowel gecontracteerde als niet-gecontracteerde zorg worden vergoed, zolang de kosten redelijk zijn. Je hebt dus vrije zorgkeuze, maar als de kosten bij een niet-gecontracteerde zorgverlener onredelijk hoog zijn, krijg je alleen het wettelijk vastgestelde of marktconforme tarief vergoed.
Wil je behandeld worden door een niet-gecontracteerde zorgverlener? Vraag vooraf een prijsopgave op bij de zorgaanbieder, zodat je kunt zien hoeveel je vergoed krijgt en weet je of je eventuele extra kosten zelf kunt dragen.
Voor- en nadelen van een restitutiepolis
In 2025 bieden zorgverzekeraars geen restitutiepolis meer aan. Hieronder vind je een overzicht van de voor- en nadelen die in 2024 op een restitutiepolis van toepassing waren.
Voordelen van een restitutiepolis:
- Vrije zorgkeuze: Je kiest zelf je zorgverlener, zoals je huisarts, tandarts of ziekenhuis.
- Volledige vergoeding: Zolang de zorg onder je verzekering valt, ontvang je volledige vergoeding van de kosten.
- Geen declaraties bij gecontracteerde zorg: Bij gecontracteerde zorg hoef je geen kosten voor te schieten, de verzekeraar regelt dit direct.
Nadelen van een restitutiepolis:
- Hogere premie: De restitutiepolis is duurder dan andere polissen.
- Voorfinancieren bij niet-gecontracteerde zorg: Soms moet je eerst zelf de kosten betalen en deze later declareren.
- Risico op extra kosten: Bij niet-gecontracteerde zorg kunnen de kosten hoger zijn dan het marktconforme tarief, en dit verschil moet je zelf betalen.
Zorgverzekeringen vergelijken
In onze zorgvergelijker kun je eenvoudig alle zorgverzekeringen vergelijken. Zo vind je snel de polis die het beste past bij jouw wensen en zorgbehoeften.
Vergelijk en bespaar op je zorgverzekering
- Vergelijk alle 59 zorgverzekeringen
- Unieke kortingen tot 20%
- 15 jaar onafhankelijk vergelijken
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
63% van overstappers kiest voor zorgverzekering met goedkoopste premie
Overstappen.nl zocht uit hoe vaak jongeren en ouderen overstappen naar de goedkoopste zorgverzekering in 2025.
Consumenten met tandartsverzekering betalen vaak zelf de rekening
De tandartsverzekering blijft een sigaar uit eigen doos. De premie die consumenten jaarlijks betalen voor de tandartsverzekering komt vaak in de buurt van de maximale vergoeding. Dat blijkt uit onderzoek van zorgvergelijker Overstappen.nl, waarin de aanvullende tandartsdekkingen uit 2025 zijn onderzocht om te berekenen welk deel consumenten zelf betalen.
Ruim 1 op 4 van de Nederlanders weet niet of zorgverlener onder contract staat bij verzekeraar
Ruim 1 op de 4 Nederlanders (27,7%) weet niet of de zorgverleners die zij bezoeken gecontracteerd zijn. Onduidelijkheid over contractering kan ingrijpende financiële gevolgen hebben.
Betaalbare zorg in gevaar: zorgpremies 32% duurder in vijf jaar, inflatie slechts 25%
Overstappen.nl zocht uit hoeveel de inflatie verschilt van de gemiddelde zorgpremie en de goedkoopste zorgpremie in de afgelopen vijf jaar.
15% van de Nederlanders heeft spijt van de gekozen zorgverzekering
Overstappen.nl zocht uit hoeveel Nederlanders spijt hebben van hun gekozen zorgverzekering en welke reden zij hiervoor hebben.
Verhogen eigen risico in 2025 levert tot € 264,- korting op jaarbasis op
Overstappen.nl zocht uit hoeveel geld consumenten gemiddeld en in het totaal kunnen besparen op hun zorgpremie bij het verhogen van het eigen risico naar € 885,-.